maanantai 14. joulukuuta 2015

Luolasukellus

Luolasukelluksen tarkoitus on sukeltaa luolissa, ja se vaatii paljon aiempaa kokemusta.



Tekniikkasukellus vaatii oman erityskoulutuksensa, pitkän sukelluskokemuksen sekä tekniikkasukellukseen soveltuvat varusteet. Tekniikkasukelluksiin kuuluvat yli 40–50 m syvät sukellukset sekä vaativat luola- ja hylkysukellukset. Usein tekniikkasukellukset ovat dekompressiosukelluksia.

Dekompressiosukellus on syvä tai pitkä sukellus jonka aikana sukeltajan kudoksiin kertyy typpeä niin paljon, että sukeltajan on pidettävä nousun aikana yksi tai useampia pakollisia dekompressiopysähdyksiä pintaannousun aikana. Dekompressiopysähdyksen aikana sukeltaja odottaa lasketussa syvyydessä sovitun ajan jonka aikana typpi vähenee kudoksista uloshengitysilman kautta. Pysähdykset tehdään sukeltajantaudin estämiseksi.

Sukeltaajaliitto ry:n kurssit        (https://www.sukeltaja.fi/content/fi/11501/4/4.html)

(Laitesukelluskokeilu) Sukellusseuran järjestämä laitesukelluskokeilu eli intro on hyvä ja turvallinen tapa tutustua sukellukseen.

Laitesukelluksen peruskurssi Laitesukelluksen peruskurssilla opetellaan ne perustiedot ja -taidot, jotka laitesukeltaja tarvitsee sukeltaakseen ohjatusti esim. sukellusseuran leireillä ja sukelluskeskusten järjestämillä retkillä. Tämä tapahtuu korkeintaan 15-20m syvyydessä

Laitesukelluksen jatkokurssi Laitesukelluksen jatkokurssin pääsyvaatimuksena on CMAS P1- tai NAUI Scuba Diver -kortti, tai muun vastaavan koulutusjärjestön perustason laitesukelluskortti. Tällä kurssilla uidaan jo avovesissä, ja se antaa valmiudet sukeltaa 15-30m syvyydessä.

Sukellusturvallisuuskurssit Kurssilla opitaan valmiuksia riskien hallintaan, yleisimpien vedessä ilmenevien ongelmien ratkaisuun ja vedenalaisten hätätilanteiden hallintaan. Kurssi antaa valmiudet muun muassa sekä itsensä että sukellusparin pelastamiseen. Kurssin suoritettua saa Rescue Diver -kortin

Laitesukelluksen syventävä jatkokurssi Kurssi koostuu teorialuennoista ja käytännön harjoituksista sekä maalla että avovedessä. Syventävän jatkokurssin suoritettuaan sukeltajalla on perusteelliset tiedot sukelluksen teoriasta ja erinomainen sukelluksellinen yleissivistys. Pääsyvaatimuksiin kuuluu mm. kansainvälisenkoulutusjärjestön kortti, Rescue Diver -kortti, ensiapupätevyys sekä riittävän kokemuksen.

Erikoiskurssit: Nitroksilla ei voi sukeltaa yhtä syvälle kuin paineilmalla, mutta nitroksi mahdollistaa matalissa sukelluksissa sukellusaikojen turvallisen pidentämisen.

Sampo Diven kurssit:        (http://www.sampodive.fi/koulutus/kaivos-ja-luolasukellus.html)

Kaikkiin seuraaviin kursseihin vaaditaan täysikäisyyttä (joissakin huoltajan suostumuksella 15v), 10-100 logattua sukellusta sekä nitrox luokitusta.

Cavern diver: Cavern kurssi tutustuttaa sukeltamiseen yläpuoleltasuljettuihin tiloihin, joita ovat esimerkiksi hylyt, luolat ja kaivokset.

Introductory cave diver: Intro kurssi tarjoaa pidemmän silmäyksen yläpuoleltasuljettuihin tiloihin, tällä kurssilla sukelletaan päivänvalon ulkopuolle ja harjoitellaan monipuolisempia sukellus- ja selviytymistekniikoita.

Technical cave diver: Technical Cave Diver kurssi antaa valmiudet sukeltaa luolasukelluksia turvallisesti. Kurssilla mennään päivänvalon ulottumattomiin, navigoidaan T-risteyksiä ja tehdään jumppeja.

Rebreather cave diver: Rebreather Cave Diver kurssi antaa valmiudet sukeltaa luolasukelluksia suljetunkierronlaitteella. Koulutuksessa opitaan laitteeseen liittyvien hätätilanteiden hallinta luolaolosuhteissa, sekä ympäristön tuomien riskien hallinta ja ongelmanratkaisu.

Mine diver:  Koulutuksessa opitaan varusteisiin liittyvien hätätilanteiden hallinta kaivosolosuhteissa, sekä ympäristön tuomien riskien hallinta ja ongelmanratkaisu.

Rebreather mine diver:  Koulutuksessa opitaan laitteeseen liittyvien hätätilanteiden hallinta kaivosolosuhteissa, sekä ympäristön tuomien riskien hallinta ja ongelmanratkaisu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti