maanantai 29. elokuuta 2016

Ruoka-aineallergia ja uskonto


Kananmuna-allergia

Kananmuna-allergiassa elimistö tuottaa vasta-aineita tai aktivoi soluja allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita eli allergeeneja vastaan. Allergisen ihmisen puolustusjärjestelmä toimii poikkeavasti ja ryhtyy puolustuskannalle sinänsä vaarattomia ruoka-aineita vastaan.

Kananmunassa pääosa allergeeneista on munan valkuaisessa, mutta herkimmät saavat oireita keltuaisestakin. Kananmuna-allergian voimakkuus vaihtelee kuitenkin yksilöllisesti. Joskus munan vatkaaminen tai paistaminen riittää levittämään ilmaan niin paljon valkuaisainemolekyylejä, että munaherkkä voi saada oireita. Toisaalta toisille kananmuna-allergisille pieni määrä munaa esimerkiksi leivonnaisissa ei aiheuta oireita lainkaan. 

Vaikka kuumentaminen ei sinänsä poista kananmunan allergeenisuutta, on keitettyjen munien havaittu sopivan toisille kananmuna-allergisille raakoja kananmunia paremmin. Myös keitetyt viiriäisenmunat saattavat sopia joillekin kananmuna-allergisille, vaikka osa munien allergeeneista onkin rakenteeltaan samankaltaisia. Kuitenkin henkilöiden, jotka saavat voimakkaita oireita kananmunasta, ei kannata omin päin ryhtyä kokeilemaan kanamunan tai viiriäisenmunan sopivuutta.

Kananmuna-allergiassa allerginen reaktio on usein välitön eli reaktio ilmenee nopeasti minuuteista tunteihin ruoka-aineen nauttimisesta ja oireet häviävät tavallisesti 24 tunnin kuluessa. Yleisimmät oireet ovat ihottuma, suolisto-oireet ja hengitystieoireet, jotka voivat olla hyvin voimakkaitakin.


Kananmuna-allergiaan ei ole lääkehoitoa, vaan sitä hoidetaan välttämisruokavaliolla. Lapsen ruokavaliossa kannattaa välttää allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita niin kauan kuin ne aiheuttavat allergiaoireita. Varhaislapsuudessa voidaan kokeilla ruoka-aineen sopivuutta puolen vuoden välein ja oireilevilla yli kolmivuotiailla voi kokeiluväliä pidentää vuoteen. Kananmunan välttämisellä ei ole osoitettu olevan hyötyä kananmuna-allergian ehkäisyssä olipa kyseessä äidin raskauden- tai imetysaikainen ruokavalio tai lapsen oma ruokavalio. 

Hindulaisuus ja ruoka

Hindut syövät kasvisruuan lisäksi myös kanaa, kalaa ja lammasta. Lihaa ja verta pidetään epäpuhtaina, eikä niitä syödä. Tietyt ruoat luokitellaan "kuumiin" ja "kylmiin" sen mukaan, miten ne vaikuttavat kehoon ja tunteisiin. Esim. suolainen tai hapan ruoka on yleensä "kuumaa". "Kylmä" ruoka on makeaa tai karvasta. Hindulaisten tulisiin ruokiin tyypillisiä mausteita on chili, mustapippuri sekä valkosipuli. Ruokien tekemisessä käytetään merkityksellisiä aromeja, tuoksuja ja värejä sekä lääkinnällisiä ominaisuuksia. Hindut paastoavat ekadasina, eli jokaisen Kuun puolijakson yhdentenätoista päivänä. Jotkut paastoavat myös täydenkuun aikaan.

Anafylaksia

Anafylaksia on äkillinen, vakava allergista yleisreaktio. Henkilön saadessa anafylaksisen reaktion, tiilanne on hengenvaarallinen jollei oikeanlaista ensiapua ole tarjolla. Oireet voivat kehittyä minuuteissa. Mitä nopeammin oireet ilmenevät, sen vakavammasta tilanteesta on kyse. Anafylaksia on yleisempää allergikoilla, mutta lapsilla harvinaisempaa kuin aikuisilla.

https://vimeo.com/141511571

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti