maanantai 9. tammikuuta 2017

Ruokakulttuuri, Savo





Savo on perinteistä karjatalousaluetta. Tuotanto on jo pitkään painottunut maidon ja naudanlihan tuotantoon. Lihanjalostus on menneinä vuosikymmeninä ollut Pohjois-Savossa merkittävä elinkeino.
Rieska on ollut ja on yhä savolaisen ruokapöydän vakioherkku. Savolainen rieska on pyöreä, pullea, muhkea ja hieman hapan. Tunnetuimpia pohjoissavolaisia elintarvikkeita ovat juustot sekä kala-, liha-, ja kasvistuotteet sekä marjamehut. Maito, liha ja marjat ovat edelleen Pohjois-Savon vahvoja raaka-aineita. Mansikoita on viljelty Savossa  jo yli 70 vuoden ajan. Luomu- ja lähialuetuotanto on lisääntynyt voimakkaasti.

Elintarvikkeita tuotetaan pääosin pienissä yrityksissä, joka mahdollistaa laadukkaiden ja persoonallisten ruokatuotteiden tuottamisen. Noin puolet pienistä yrityksistä on kotileipomoita, joiden päätuote on ruisleipä. Monet maakunnan ruoka-alan yrityksistä ovat erikoistuneet ravintoloiden raaka-ainetoimittajiksi. 

Saimaan rannalla sijaitseva Anttolan hovi panostaa ravintolassaa lähiruokaan. 
"Jo vuosien ajan olemme panostaneet eteläsavolaiseen ruokakulttuuriin ja paikallisilta tuottajilta hankittuihin puhtaisiin raaka-aineisiin. Lihat noudamme yksityiseltä pientuottajalta, kalat paikallisilta kalastajilta, vihannekset ja juurekset läheisiltä maatiloilta. Myös käyttämämme marjat ja sienet poimitaan puhtaasta Saimaan alueen luonnosta. Rantaravintola palvelee päivittäin ja persoonallinen Kotaravintola tilauksesta."

Katetaan keskelle pöytää jaettavaksi
ja nautitaan rennosti hyvässä seurassa.
Menun hinta määräytyy pääruoan mukaan.
*
Päivän keittoa, salaatteja ja talon pikkelssiä
Leipurimme leivät ja kirnuvoita
*
Sieni-kasvisrösti ja lehtikaalipestoa 29 €
tai
Hirvikäristystä ja puolukkaa 32 €
tai
Hiillostettua Huutokosken lohta ja ruskistettua piparjuurivoita 33 €
tai
Pippuripihvi Roinilan tilan naudan sisäfileestä 37 €
Mannisen perunaa
uunijuureksia
*
Mustaherukka pannacotta, lakritsikreemiä ja kauramurua
tai
Valikoima kotimaisia tilajuustoja ja mustikka-sipulihilloketta



Puumalassa Aten Marja-aitta valmistaa kylmäpuristaa mehuja metsä- ja puutarhamarjoista. Kylmäpuristusmenetelmä säilyttää marjojen vitamiinit ja aromit.

"Mehujemme laadun takeena on korkealaatuiset marjat, jotka tarkistamme aina ennen tuotevalmistusta. Mehut valmistetaan pitkälle automatisoidulla tuotantolinjalla. Aitojen marjamehujen lisäksi tarjoamme myös marjapakasteita suurtalouksille sekä rahti ja alihankintatyötä esimerkiksi tilaviinien valmistajille. Joutsenleimalla merkityt mehumme on valmistettu 100%:sti suomalaisista marjoista."

Aten Mustikka -mehut valmistetaan täysin kotimaisista mustikoista.
Mustikkamehu 100 % – makeuttamaton 
Kylmäpuristettu, pastöroitu, täysmehupitoisuus 100%. 
Valmistusaineet: Mustikka (100%) 
Sekoitussuhde: 1 osa mehua + 2 osaa vettä = 1,5 l valmista mehua. 
Säilyy avattuna 1 kk alle +8°C. 
Ravintosisältö 100 g kohden: 
energia 44 kcal/184 kJ, rasva 0,6 g, hiilihydraatit 6,4 g, proteiini 0,5 g 



Hauhalan hanhifarmi sijaitsee Mikkelissä. 
"Hauhalan Hanhifarmi on keskittynyt eettisesti kasvatettujen hanhien kasvatukseen ja omien laadukkaiden hanhenlihatuotteiden valmistukseen. Hauhalan hanhet kasvatetaan puhtaassa eteläsavolaisessa luonnossa. Vapaasti tarhoissa liikkuvat hanhet eivät stressaannu kasvatuksen aikana ja saavat virikkeellisen sekä tilavan kasvuympäristön. Hanhifarmin toiminnassa tärkeinä tekijöinä ovat koko tuotantoprosessin hallinta omalla tilalla ja omissa tuotantotiloissa sekä ekologisuus. Tämän tuloksena Hanhifarmi pystyy toimittamaan huippulaatuisia lihatuotteita ja maukkaita hanhijalosteita niin ravintoihin, tukkukauppoihin kuin kauppoihinkin. Koko lintu käytetään tarkasti hyödyksi ja eettisen tuotannon periaatteet ulotuvat läpi koko tuotantoketjun. Oma laadukas tuotesarja on suunniteltu vastaamaan vaativien kuluttajien tarpeita, pakkaukset sopivat niin juhlapöytiin kuin lahjaksikin. Kotimainen gourmet-ruoka on erittäin arvostettua myös Suomen rajojen ulkopuolella."

Hauhalan Hanhifarmen perinteinen hanhipatee  on reilun lihainen, karkearakenteinen, helposti leikkautuva lihapatee, joka sisältää myös hanhen kivipiiraa.





Piimävelli (Nilsiä)
• Piimävelli oli savolaisista velleistä se
tunnetuin, yleinen lauantaipäivän
aamuruoka
• 2 l kokomaitoa
2 dl ohrajauhoja
2 tl suolaa
• ½ l kokkelipiimää, ilman heraa



Potattipannurieska
• 1 l perunasurvosta
• 2 dl (kermaa tai) maitoa
• 2 dl kaurasuurimoita (osa kauraleseitä)
• 2 dl ohrajauhoja
• ½ rkl suolaa
• Perunat keitettiin kuorineen, kuorittiin ja survottiin
hienoksi. Kaurasuurimoiden annettiin turvota kermassa
tunnin verran, jonka jälkeen joukkoon sekoitettiin
perunasurvos, ohrajauhot ja suola.
• Uunipelti voideltiin voilla, taikina leviteltiin pellille
paistamista varten, pinnalle pieniä voisirusia. Paistuneen
rieskan annettiin jäähtyä hetki pelillä ennen palasiksi
leikkaamista.
• Potattipannurieska voitiin paistaa kaalinlehdellä.



Mustikkakukko eli rättänä
(10 annosta)
250 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 l mustikoita
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Sekoita pehmeä rasva, sokeri ja jauhot taikinaksi käsin tai koneella. Anna taikinan vetäytyä kylmässä vähintään tunti.
Ota taikinasta 2/3 ja kauli se muovikelmujen välissä pöydällä vuoan muotoiseksi kukon pohjataikinaksi. Nosta taikinalevy kelmun avulla uunivuokaan ja painele vuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot ja kaada taikinan päälle vuokaan. Kauli samalla tavalla kansi lopputaikinasta ja nosta mustikoiden päälle. Painele taikina reunoista yhteen.
Paista mustikkakukko 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voit laskea lämpöä 180 asteeseen, kun kukko alkaa saada väriä.
Jos teet annosrättänöitä, ota muotilla pyöreitä pohjia kaulitusta taikinasta ja painele huolellisesti pieniin annosvuokiin. Annosrättänöihin tarvitaan mustikoita hieman vähemmän kuin yhteen vuokaan tehtyyn mustikkakukkoon.

Vinkki: Mustikkakukon voi tehdä kokonaan ruisjauhoista. Taikinan voi myös taputella vuokaan jauhotetulla kädellä.




http://www.anttolanhovi.fi/lahiruoka
http://hanhifarmi.fi/
http://www.marja-aitta.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti