perjantai 31. maaliskuuta 2017

Makupaloja Suomesta -referointi

Ruoka puheenaiheena
Ruoka yhdistää ihmisiä, sen äärellä ja siitä on helppo puhua kenen tahansa kanssa.

Luonto ja osaaminen ruoan suhteen
Pohjoismaisessa ruokakulttuurissamme on paljon puhtaita raaka-aineita ja ruokakulttuurimme kehittyy koko ajan. Globalisaation ansiosta vaikutteita otetaan kaukaakin, yhdistämme omaa vanhaa ja uutta vierasta. Ravitsemustieto on laadukasta ja sitä opetetaan jo peruskoulussa.

Luonnon tärkeys
Käytämme ruuassamme paljon marjoja, sieniä, riistaa ja kalaa, sillä niitä on helpostisaatavilla. Myös mahlaa, kerkkää ja tervaa voi käyttää ruuan valmistukseen.

Maailman pohjoisin maatalous
Golf-virta mahdollistaa viljelyn erittäin pohjoisessa. Maataloutta edistää sekin, ettei kesäisin ole liian kuuma. Talvisin pellot ja metsät lepäävät, mutta tuotanto jatkuu kasvihuoneissa. Tehotuotantoeläimillä on pääosin paremmat olot kuin ulkomailla. Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan maatalouteen, muttei tiedetä vaikuttaako se positiivisestivai negatiivisesti.

Neljä vuodenaikaa
Kulttuurissamme talveen kuuluvat tuhdimmat ja energiapitoisemmat ruuat, kuten vihannekset, lihapadat, laatikkoruuat ja jouluruuat. Kevättalveen kuuluvat pakasteet ja keitot. Kesäisin syömme kevyemmin, syömme paljon kotimaisia tuoreksia ja grillaamme ulkona. Syksyisin syömme paljon marjoja, sieniä ja kausiriistaa.

Terveys
Suomalaisiin perusraaka-aineisiin perustuva ruokavalio on terveellinen.  Rypsiöljystä ja rasvaisista kaloista saadaan rasvahappoja sydämen, verisuonien ja ihon hyvinvointiin. Maitoa ja piimää täydennetään D-vitamiinilla, koska emme saa sitä riittävästi pimeän talven aikana. Marjat ovat varsinaista superruokaa, mustikka kansainvälisesti tutkittukin. Laktoosi-intoleranssista kärsivä löytää runsaasti itselleen sopivia vähä- laktoosisia ja laktoosittomia maitopohjaisia tuotteita ja keliaakikolle on tarjolla gluteenittomia tuotteita.

Koulu ja ruokailu
Opetussuunnitelman mukaan koulussa tarjoillaan ilmainen lämmin ruoka.  Kotitaloustunneilla ruoanlaiton ohella opitaan muitakin arjen taitoja. 

Luomu- ja lähiruoka
Suomessa on paljon luomutaloutta, ja lähiruuan kysyntä on nousussa, niihin on tullut lisää eettisiä ja ekologisia näkökulmia. 

Ainutlaatuinen makupaletti
Idästä ovat karjalanpiirakka, limppu, rahka, smetana, sienet, piirakat ja karjalanpaisti. Läntisiä ruokia
ovat makeat leivät, lihapullat ja paisti. Kristinuskon saapuessa Suomeen  raaka ruoka, hevosenliha ja juopottelu siirtyivät kiellettyjen listalle. Osa maakuntien erikoisuuksista tehdään perinneresepteillä, kuten ahvenanmaalainen mannaryynejä sisältävä pannukakku, hämäläinen tuhatvuotinen sahti tai pohjoispohjalainen keitto veripaltusta, rössypottu.

Suomi, pohjoismaa
Pohjoismaissa makumaa on samanlainen ja monen valmistus- ja säilöntämenetelmän historia
on samankaltainen. Esim. savustaminen on yhteispohjoismaista perinnettä. Suomalainen ruoka on maultaan raaka-ainelähtöisempää kuin muualla Pohjoismaissa. 

Kattaus
Iittala, Marimekko, Aarikka ja Pentik löytyvät lähes jokaisen suomalaiskodin keittiöstä. Selkeys, yksinkertaisuus ja kätännöllisyys ovat teemoina sekä ruuissa että kattauksissa.
Helsinki, gastronominen suunnannäyttäjä
Huippuravintoloissa suomalainen ruoka on kokeilevaa ja uudistavaa, rosoisuutensa säilyttänyttä arki- ja perinneruokaa. Omintakeisuuden kulmakiviä ovat persoonalliset raakaaineet. Pohjoismainen keittiö on gastronominen trendi maailmalla.

Helsinki
Helsinki on yksi Euroopan trendikaupungeista ruuan  suhteen, jonka valtteina ovat uutuusarvo, hyvä ravintolatarjonta, raaka-aineet, vanhat säilöntämenetelmät ja ruoanvalmistustekniikat, perinneruoat sekä maailmalta tuodut opit. Helsinki hellii herkuttelijoita laajimmalla tarjonnalla.

Kippis
Yli puolet käyttövedestämme on pohjavettä. Lehmänmaito yleistyi jokapäiväiseen käyttöön noin vuosisata sitten. Oluenpanon taito suomessa on osattu aina. Viinikulttuurimme on motivoinut kotimaiset marjantuottajat kehittämään alkoholijuomia marjoistaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti